Naar boven

Nieuws

Kennismaken met MTbook?

Sneak Preview webportaal MTbook

9 juni 2016

De ontwikkeling van MTbook vordert gestaag. Eerder werkten we samen met Ultimo de bi-directionele XML-koppeling al uit. Binnenkort volgt ook het webportaal van MTbook. Het webportaal van MTbook biedt ziekenhuizen toegang tot een belangrijke bron van data, informatie en kennis en helpt bij het optimaal managen van de medische technologie in de organisatie.

In deze update een eerste impressie van het webplatform MTbook.

Catalogus met meer dan 8800 instrumenten/ instrumentsoorten

MTbook ontsluit meer dan 8800 instrumenten/ instrumentsoorten. De catalogus bevat uniforme en eenduidige vastgelegde stamdata van meer dan 7500 fabrikant-types van ruim 1800 fabrikanten en wordt dagelijks uitgebreid, beheerd en onderhouden door de vakspecialisten.

MTbook - Overzicht instrumentsoorten

Eenduidige vastgelegde stamdata voor ieder instrument(soort)

MTbook biedt uniforme en eenduidige vastgelegde stamdata van ieder instrument(soort) die rechtstreeks (via een XML-interface) ingeladen kan worden in het beheer- en onderhoudssysteem van de zorginstelling zelf. Standaard biedt MTbook een koppeling met Ultimo, maar het is ook mogelijk om de data uit MTbook te ontsluiten in Planon, SAP, Maximo of andere assetmanagement-systemen.

MTbook - stamdata instrumentsoort

Naast de stamdata omtrent fabrikant, type en model, is ieder instrument(soort) ook voorzien van een AOC-codering en bevat deze een risico-classificatie (Logic Medical/ Ultimo, ASHE, WIBAZ) en daarop gebaseerde onderhoudsvoorstellen. Dit is een welkome aanvulling voor organisaties die de stap naar het risicogestuurd beheer en onderhoud willen maken.

MTbook - classificatie en onderhoudsplan

Maar er volgt meer. De catalogus in MTbook is een uitstekend hulpmiddel om op landelijk niveau content te ontsluiten en met elkaar te delen. Denk daarbij aan: documentatie, opleidingen, instructies, safety-alerts en meer. MTbook werkt hiervoor samen met verschillende partners.

Communicatie met – en tussen zorginstellingen op instrument(soort)niveau

MTbook houdt bij, op basis van ‘eigen selectie’ of ‘retourinformatie uit het beheer- en onderhoudssysteem’, welke instrumenten/ instrumentsoorten het ziekenhuis in gebruik heeft. Dit maakt het vervolgens mogelijk om op instrument(soort)-niveau eenvoudig informatie uit te wisselen tussen de ziekenhuizen die gebruik maken van hetzelfde instrument(soort).
MTbook - communicatie op detailniveau instrumentsoort

Via een slim notificatie systeem krijgt de MTbook-gebruiker een notificatie wanneer er gegevens-, informatie- of communicatie-updates zijn voor het betreffende instrumentsoort dat binnen de organisatie wordt gebruikt.

Retourinformatie biedt inzicht in het gebruik, beheer en onderhoud op landelijk niveau

Dankzij de bi-directionele koppeling met MT-module van Ultimo kunnen nu al een groot deel van de ziekenhuizen in Nederland met elkaar informatie uitwisselen over het gebruik, beheer en onderhoud van medische apparatuur.

In de eerste en meest recente versie van de bi-directionele koppeling met Ultimo wordt informatie teruggestuurd over de aanwezigheid van het aantal actieve en niet-actieve instrumenten binnen de organisatie, uitgesplitst naar installatiejaar.

MTbook - marktinformatie gebruik instrumenten in ziekenhuizen

Deze informatie geeft niet alleen inzicht in het gebruik van de data van MTbook binnen de gebruikende instellingen, maar is ook een eerste opmaat naar marktinformatie die ziekenhuizen slim kunnen gaan inzetten in de aanschaf-/ vervangingstrajecten van medische technologie. In komende releases zal de scope/ inhoud van de koppeling verder verbreed gaan worden. Hiervoor overleggen we met de klankbordgroep.

 

Een bijdrage van Bas van Dijk